Povestea lui Mihai Vladeanu! „Aveam mancare la sacose pentru 3 zile iar la apa aveam ratie”

Povestea incredibila a lui Mihai Vladeanu, un navigator pacalit de agentia Fair Spirit Shipping, tinut timp de 6 luni de zile pe un asa-numit „cavou plutitor”.

12630831_815239408602083_672091925_o

Conditiile inumane pe care le-au avut cei 7 romani la bordul navei Merta sunt incredibile, „masina de spala” era defapt un butoi plin cu apa in care tineau si apa pentru toalete. A stat la bordul navei timp de 6 luni de zile si a primit salariul pe doar 2 luni, si acei bani veniti cu intarziere.

Mihai Vladeanu: „Am ajuns la vapor pe 1 August si am plecat pe 22 ianuarie. Banii pe luna August i-am primit in Octombrie iar pe luna Septembrie i-am primit in luna Noiembrie. In rest nu am mai primit niciun ban. Am fost pe vapor 7 romani, 1 Fitter, 1 Marinar, 1 Timonier, 1 Bucatar, 1 Electrician cadet in varsta de 22 de ani si 2 Motoristi. Ceilalti membri din echipaj au fost 1 Comandant si un Mecanic secund ambii Portughezi, 2 cadeti Indieni si un Pakistanez. Pe langa cei 7 Romani au mai fost pentru o luna de zile alti 2 sudori Romani care deasemenea au fost neplatiti„.

12633133_815238298602194_181921144_o

Vedeti aici Episodul 2 din Vlogul Vaporeanului!

Tot Mihai mi-a spus faptul ca sperau cu totii sa isi primeasca banii si isi doreau sa mai ramana la nava chiar daca aveau conditiile mizere, apa era la ratie iar mancarea cumparata la sacosa pentru 3 zile.

Mihai Vladeanu: „Vaporul a fost in dock cand am ajuns eu, dupa aia au scos nava din dock si au tinut-o la cheu pana am plecat acasa in luna Ianuarie. Ne doream sa mai stam sa ne luam banii pentru ca fiecare avea probleme acasa dar nu mai aveam mancare. Apa calda nu aveam, nu mai aveam nici curent, ne dadeau curent cate 4 ore ziua si 4 ore seara, iar apa de baut se terminase. Mancarea am avut doar la sacose. Se ducea Comandantul cu taxiul si ne cumpara cateva sacose de mancare si ne ajungea cam 3 zile.

Am fost foarte curios sa aflu cum au reusit sa scape de pe acea nava si sa plece acasa. Raspunsul lui m-a socat de-a dreptul:

Mihai Vladeanu: „Comandantul navei a vorbit cu agentul sa ne cumpere bilete dar Directorul firmei Fair Spirit Shipping nu a vrut sa ne ia bilete sa venim acasa ca nu are bani. Agentul ne-a cumparat bilete din banii lui. Directorul ne suna si insista sa mai stam ca poate vine armatorul si ne da bani. Banii ajungeau la Fair Spirit Shipping si dupa aia in conturile noastre. Zicea ca daca venim la firma o facem degeaba ca nu are bani sa ne dea.

Ceilalti din echipaj inafara de Romani au primit banii?
M. V. : „Armatorul era tot Portughez si era mana in mana cu ei (nr comandantul si secundul mecanic) si stim ca in Decembrie i-a platit pe Pakistanez si pe cei 2 Indieni. Au spus ca au primit bani de la Comandant cand au plecat acasa„.

Nava a stat la cheu in Cipru pe partea Turceasca. Atat Mihai cat si ceilalti Romani inca asteapta sa isi primeasca banii si isi doresc ca ceilalti Romani sa invete din experienta lor si sa nu pateasca la fel. L-am ajutat pe Mihai cu numere si adrese de contact pentru MLC si pentru ITF si sper sa isi primeasca banii cat mai curand.

12632828_815238315268859_1012022234_o

Va rog sa dati share la acest articol pentru a-l ajuta pe Mihai si pe ceilalti Romani care nu au primit banii si evident pentru a le atrage atentia tuturor navigatorilor sa nu pateasca la fel.

(Update: Majoritatea banilor au fost recuperati dupa nenumarate procese cu agentia si armatorul. Insa mare atentie cu cine navigati!) Vedeti aici companiile care nu au fost acreditate de catre ANR: 6 Companii neacreditate!

Ne gasiti si pe:
Instagram – Viata de Navigator
Facebook – Viata de Navigator
YouTube – Vlogul Vaporeanului

Daca doriti sa fiti la curent cu tot ceea ce facem, veniti alaturi de noi in Viata De Navigator

De asemenea daca v-a placut articolul asteptam comentariile voastre sau ne puteti da like/share. Multumim!

(Visited 3.703 times, 1 visits today)
➡️➡️➡️ 𝐃𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐭𝐮! ⤵️⤵️⤵️

16 comentarii la „

Povestea lui Mihai Vladeanu! „Aveam mancare la sacose pentru 3 zile iar la apa aveam ratie”

  1. Salut Catalin! Eu am navigat doar cu 2 firme pana acum si nu cunosc foarte multe despre alte companii, doar ce stiu din auzite dar nu vreau sa vorbesc aiurea,asa ca iti spun de firmele la care am lucrat. Prima se numeste Zodiac Maritime, au sediul in Tomis Mall. Am lucrat la ei aproape 4 ani si sunt o firma serioasa. Salariul iti intra mereu la timp, te trimite mereu in voiaj fara sa astepti prea mult. Nu se da spaga. Salariul cred ca este undeva in jur de 1600-1800 USD pe luna lucrata la vapor. Asa era inainte, nu stiu cum este acum. Poti merge acolo si intreba.
   La firma la care sunt acum am plecat prin agentia MCL International, au sediul pe langa galeriile Soveja, la fel o agentie serioasa care trimite pentru companii mari precum Stena, Chevron, Northern Marine, etc. Eu sunt la Northen Marine si aici tot rating-ul este filipinez, deci romani sudori nu avem din pacate. Spor la invatat si sa termini cursul cu bine. Mare atentie cu ce firme pleci, daca nu esti bine informat mai bine intreaba pe cineva despre eventualele firme care vor sa te trimita in voiaj. Numai bine!

   View Comment
 1. Atentie nu navigati cu Histria cea mai proasta companie.Era sa mor,in tancul de balast din cauza comnadantului,care ne-a bagat mai mult fortat sa vopsim.Pe comandant il cheama Zamfir si ce pot sa va zic este jale.Ne punea sa dam marfa ca sa luam mincare si vegetale in Vest Africa.Cei care fura,ii tin si naviga la ei.Mai este un sef de echipaj cu numele Barbinta Liviu care a furat tot voiajul atit in santier la constanta cit si in voiaj.Am anuntat comandantul dupa ce l-am prins pe un tigan pe suez cu doua pungi de detergent nu a luat nici o masura asta este Histria

  View Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.