5 motive pentru care e mai bine sa navigam pe tancuri

Inca din timpul facultatii am fost sfatuit sa nu plec niciodata pe tancuri. Motivul invocat cel mai des (si singurul) a fost ca tancurile sunt periculoase. Daca nu stii despre ce este vorba te gandesti ca da, cam asa e, cara diferite produse chimice, petroliere, deci alea explodeaza nene, asa ca e de evitat. Dupa cateva contracte pe ro-ro si bulk, am decis sa trec pe tancuri. Pe atunci era mai usor sa iti faci basic-ul si advance-ul pentru tancuri, le-am facut si m-am dus pe LPG. Am mai trecut si pe Ethylene si pe Chimice, deci pot sa spun ca am ceva experienta pe tancuri si stiu despre ce vorbesc. Nu-mi pare rau ca navig pe tancuri, ba din contra.
Iata care consider eu ca sunt principalele motive pentru care e mai bine sa navigam pe tancuri decat pe Bulk, Ro-Ro, Container, etc.

1. Salariul.

Toata lumea stie ca pe tancuri esti platit cam cu 50% mai mult decat pe alte tipuri de nave (actualizat: as zice chiar de 2 ori mai bine). Practic, la 2 luni de zile mai primesti un salariu(sau chiar 2). Cum toti navigatorii pleaca pe mare pentru bani (caci altfel de ar castiga aceeasi bani acasa, putini ar mai pleca departe de familie si in stresul de la vapor), ideal ar fi sa plecam unde salariul este mai mare, iar salariul mai mare il gasim pe tancuri, de orice fel.

Ne gasiti si pe Youtube unde am inceput Vlogul Vaporeanului: Episodul 2

2. Contracte mai scurte.

Majoritatea companiilor au contracte mai scurte pe tancuri decat pe alte tipuri de nave. Multi owneri au acum 3 luni on/off pentru top 4 si cate 4 luni pentru ceilalti ofiteri si cate 5 luni pentru ceilalti membri din echipaj.

3. Navele sunt mai sigure!

Doar cine nu a navigat pe tancuri nu crede acest lucru. Daca ai navigat macar o data pe tancuri stii ca masurile de siguranta de la bordul navelor tanc sunt mult mai multe. Controalele si inspectiile periodice ce se fac pe navele de tip tanc sunt mai dese decat pe orice alt tip de nava, tocmai pentru a verifica daca aceste nave sunt mentinute intr-o stare de siguranta tot timpul. Evident insa ca incompetenta poate duce la dezastre, dar am vazut si Ro-Ro-uri urcate pe stanci, Containiere rupte in 2 in largul marii sau bulk-uri scufundate din cauza supraicarcarii, deci pericolul provenit de pe urma incompetentei exista pe orice tip de nava. La fel si pe tancuri, dar daca ai un tip de marfa foarte toxic nu te trimite nimeni in pantaloni scurti in camera pompelor sau in camera compresoarelor, sunt costume speciale care te izoleaza complet de atmosfera de acolo in cazul in care sunt scapari. Dar cum „mie nu are ce sa mi se intample” e o vorba in care tot mai multi cred, rezultatul duce, evident, la dezastre sau probleme grave de sanatate pentru cei carora nu le pasa. Insa sa nu credeti ca toti cei de pe tancuri sunt inconstienti in ceea ce priveste sanatatea lor! No way…

4. Schimbi mai usor tipul de nava.

Foarte multe tancuri au clasa dubla cum ar fi LPG/Ethylene, LPG/Chemical, Oil/Chemical sau alte combinatii care te ajuta pentru a trece de exemplu de pe LPG pe un tanc petrolier sau chimic. Personal am primit multe oferte de a pleca pe tancuri petroliere desi nu am fost niciodata pe un astfel de tanc. Aveam experienta pe LPG si Chemical si era suficient. Nu mai spun de faptul ca e foarte simplu sa treci de pe tancuri pe cam orice alt tip de nava. Invers, nici sa nu va ganditi daca sunteti top 4, iar pentru celelalte functii eventual veniti cu un grad mai mic.

5. Gasesti mai usor de munca/pleci mai repede in voiaj.

In ultimii ani au fost construite foarte multe tancuri, in special LPG-uri si LNG-uri unde productia a crescut foarte mult, implicit si cererea pentru transportul de gaze, astfel ca e cerere foarte mare de navigatori cu experienta pe tancuri. Se cauta oameni atat la punte cat si la masina. Daca sunteti ofiteri juniori cu experienta, incercati la firmele cu tancuri, s-ar putea sa aveti sansa sa treceti pe tancuri.

Ne gasiti si pe:
Instagram – Viata de Navigator
Facebook – Viata de Navigator
YouTube – Vlogul Vaporeanului

Daca doriti sa fiti la curent cu tot ceea ce facem, veniti alaturi de noi in Viata De Navigator

Asteptam sa va exprimati parerea in legatura cu navele de tip tanc.
Ce anume te opreste sa pleci pe o nava tip tanc? De ce nu ai plecat sau nu vei pleca niciodata pe o nava de tip tanc?

Daca v-a placut articolul asteptam comentariile voastre sau ne puteti da like/share. Multumim!

(Visited 1.900 times, 1 visits today)
➡️➡️➡️ 𝐃𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐭𝐮! ⤵️⤵️⤵️

2 comentarii la „

5 motive pentru care e mai bine sa navigam pe tancuri

    1. Buna ziua!
      E cam greu pentru D-stra deoarece majoritatea firmelor cer experienta pe functie pe acel tip de vapor. Daca D-stra aveti experienta 0 ca Sef Mecanic pe LPG de exemplu nu cred ca va ia nimeni. Sau probabil ca sunt unele firme micute dar va vor cere niste sacrificii, salariu mai mic, ori sa plecati 1-2 contracte pe o functie mai mica, etc.

      View Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.